Vissza a bejegyzésekhez

Szeretnéd tudni, hogy milyen esküvőt terveznek a jegyespárok?

Az Őszi Esküvő Kiállítás szervezői kérdezték a házasulandó párokat, miként képzelik el a nagy napjukat. Összesen 1400 válaszadó töltötte ki a Magyarország Nagy Esküvős Kérdőívét. A kitöltők életkora túlnyomórészt 25 és 30 év között mozog, és 66%-uk felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

- Kezdjünk néhány fontos alapinformációval. Az esküvő időpontja szempontjából még mindig a nyári hónapok a legnépszerűbbek, a válaszadók több mint 60 %-a nyárra szervezi az esküvőjét. Nincs kérdés a afelől sem, ki melyik napon tartja a ceremóniát, a szombat, mint hagyományos esküvőnap abszolút előnyt élvez a pároknál, csupán 11 %-uk tenné esküvőjét pénteki napra.

- Az esküvők tervezett stílusáról is érdeklődtek a kérdőív készítői. A válaszok alapján az esküvői stílusok a következőképp oszlanak meg: a párok 46%-a fiatalos, elegáns stílusban gondolkodik, a talán szüleinktől ismert hagyományos "lagzi" stílusú esküvő csupán 27,1%-uk számára tűnik vonzónak.

- A kérdőívet kitöltők az esküvőjük létszámát többségben igyekeznek 100 fő alá szorítani, közel 50%-uk 50 és 100 fő között szeretné tartani a meghívottak számát. Csak 22 % bátrabb ennél, ők egészen 150 főig is elmennének, ha arról van szó, hogy minél több szerettük ünnepelhessen velük a nagy napon. Egyre népszerűbbek a kis létszamú, családias esküvők is, a válaszadók közel 20%-a tervez 50 fő alatti létszámot esküvője napján.

- A válaszadó jegyespárok nem bízzák a véletrenre a nagy napjukat: többségük ( 45,7%-uk) több, mint 9 hónapot szán az esküvője megszervezésére. A válaszokból az is kiderül, hogy nem meglepő módon a menyasszonyok aktívabbak, a szervezés tekintetében.

- A házassági szertartások tekintetében érdekes eredmények születtek. A legtöbb válaszadó (53%) mindkét típusú szertartást szeretné lebonyolítani az esküvője napján, tehát egyházi és polgári szertartást is szeretnének. Ha a két típus közül választani kell, akkor azonban egyértelműen a polgári szertartás népszerűbb, az egyházi szertartás fontossága mintha háttérbe kezdene szorulni. Csupán 8 %-uk döntene emellett.

 

- A menyasszonyok számos helyről szerzik az inspirációt az esküvőt illetően. Nem meglepő módon az internet ( online magazinok, pinterest, youtube) jelenti az első számú ihletforrást, ezután azonban az esküvői kiállítások jelentik a mankót az esküvőszervezésben. Éppen ezért a válaszadók 80%-a mindenképp tervbe vette, hogy kilátogat egy esküvői kiállításra az esküvője előtt.

- A kérdések a vacsora helyszínére is vonatkoztak. A válaszokból kiderül, hogy a párok túlnyomó többsége, közel 50 %-a étteremben képzeli el az esküvői vacsorát, csupán 14,4%-uk választaná inkább egy hotel rendezvénytermét vagy báltermét.

- Anagy nap zenei vonatkozásában még mindig uralkodónak látszik az élőzenei vonal, a párok körülbelül 50 %-a szeretne zenekart az esküvőjére. Egyre inkább népszerűnek tűnik azonban a DJ szolgáltatás, a jegyespárok 30%-a már így képzeli el az esküvőn a zenei aláfestést.

- Végezetül néhány szó a költségekről. A válaszokból kiderül, hogy a legtöbb jegyespár költségvetése 1 és 3 millió forint között alakul az esküvőjüket illetően. 22% szeretne ennél is kevesebbet költeni, ők 500 000 és 1 millió forint közé teszik a büdzsét. Összesen csupán 10 % költ 3 millió forint fölött. Itt azt is fontos megjegyeznünk, hogy a házasulandók 51%-a tervez igénybe venni szülői segítséget a finanszírozáshoz.

 

Fotó: www.magistero.hu