Vissza a bejegyzésekhez

Neked is legyenek szép esküvői fotóid!

A jó esküvői fotósok portfóliójában nagyszerű képeket lehet látni, pont olyanokat amilyeneket te is szeretnél.  Nézzük csak, mi van a háttérben, mire is van szükségünk az igazán szép esküvői fotókhoz.

Az összetevők:

  • egy boldog menyasszony és egy még boldogabb vőlegény;
  • egy nagy adag érzelem;
  • egy a menyasszony stílusához illő ruha;
  • az egyéniségedhez illő és a ruhával harmonizáló smink és frizura;
  • egy jó esküvői fotós;
  • esetleg egy csipetnyi fátyolra;
  • és amiről csak ritkán esik szó: egy jó adag kiváló minőségű fény.

 

1. Az időfaktor

Az általatok választott fotóssal történő megbeszélés közben előbb-utóbb biztosan felmerül benned és el is hangzik a következő kérdés: - mennyi időre van szükség a kreatív - (beállított-) fotózásra.

A válasz roppant egyszerű: amennyit szántok rá.  - mennyire fontos számotokra, hogy érzelmekkel teli, szép képek készüljenek rólatok?

Egy biztos:  ha kevés időt jut rá, akkor kevesebb kép készül; ha több időt szántok rá akkor viszont szép és igazán változatos lehet a képanyag.

A forgatókönyv összeállításánál nem szabad elfelejteni, hogy a fotózás helyszínére való utazás, parkolóhely keresés idővel jár, szintén plusz idő a két helyszín - , illetve az autó és a kiszemelt helyszín közötti séta. 

Megérkeztünk a helyszínre, levegő kifúj, fátyol igazítás, minden rendben - kezdhetjük.

Tapasztalataink szerint azt mondhatom, hogy ha van nettó másfél óránk, akkor az már nem rossz. Ha van két óránk az kifejezetten jó, és ha ennél is több időnk van, akkor az meseszerű.

Nem szabad azonban túlzásokba esni sem, mert az szintén borítékolható, hogy közeledve a három órához a cipőtől sajgó lábakkal mondod majd: - köszönjük, elfáradtunk.  Három óránál hosszabb időt csak akkor kell szánni a fotózásra, ha a helyszínek különösen messze vannak egymástól.

Itt azonnal felmerül néhány kérdés: belefér-e az esküvő napi programjába ez a két-három óra? Ha igen, mikor?  A szertartások előtt vagy után? Szeretnéd-e, hogy csak az oltárnál lásson először a vőlegényed, vagy nem ragaszkodtok ehhez a tradícióhoz?  Fotózzunk inkább egy másik napon? Ez bizony mind-mind eldöntendő kérdés, de egy jó szervező, vagy egy jó fotós biztosan szívesen segít nektek ebben.

2.  A fény minősége

A fény a fotográfia alapja.  Az egyik fotót a másiktól sok esetben a fény minősége különbözteti meg és teszi jó, rossz, vagy zseniális fotóvá. A fény minőségét a világ legjobb fotósai sem tudják befolyásolni, megtanultak alkalmazkodni hozzá.

Mit jelent a fény minősége egy menyasszony számára és hogyan befolyásolja a képeinket?

A napos időben rendelkezésre álló fényt kemény fénynek nevezzük, nehezen használható és erős árnyékokat képez (nem beszélve 30-35 fokról, amit az A legszebb fények a lágy, szórt fények. Ilyen fényeket a természet kora reggel, késő délután, felhős időben eső előtt és eső után ad nekünk. Ha nincs lehetőséged erre a napszakra szervezni a kreatív- (beállított-) fotózást   (már pedig ha egy általános esküvői forgatókönyvet veszünk alapul, akkor ez szintén borítékolható),  néhány dologban bizony kompromisszumot kell kötnünk.

Négy lehetőségünk van, ezeket szeretném megosztani Veled:

Az első, hogy elfogadjátok azt, hogy süt a nap, meleg van és a fotós hozza ki a legtöbbet az adott lehetőségből.  Nem kell megijedni, mert lehet szép, de nem biztos, hogy olyan lesz, mint amit korábban a portfólióban láttatok.

A második lehetőség - ami egy kedvelt, jó megoldás, hogy a fotózás helyszínéül egy hozzátok illő belső teret választunk (pl. az otthonod, egy szálloda, múzeum, megfelelő méretű cukrászda, étterem, könyvtár, lépcsőház stb. ).

A következő megoldás - amit gyakran alkalmazunk és működik, hogy a fotózás nagy részét kéréseteknek megfelelően megoldjuk ott és akkor, amikor a program engedi, majd este húsz - huszonöt perc erejéig  a vacsora előtt -  után kiszaladtok a fotóssal és készítetek még néhány fotót. Itt már fesztelenek vagytok, szépek a fények, pillanatok alatt lehet csodát varázsolni. (általában ezeket a képeket kérik később nyomtatásra) :-)

A negyedik megoldás (szintén egyre gyakoribb), amikor nem az esküvő napjára szervezitek a fotózást, hanem egy másik napon délután, ideális körülmények között és tulajdonképpen időkorlát nélkül. Az egyik nagy előnye a garantálhatóan jó végeredmény, a másik pedig az, hogy az esküvő napját sokkal kényelmesebben élhetitek meg. Két-három órával később kezdődik a nap, van idő kipihenni magadat, van idő megebédelni.

 

Biztos vagyok benne, hogy minden fotós kolléga a lehető legjobbat akarja nektek és mindenki a saját tudásának megfelelően mindent meg is tesz érte, hogy elégedettek legyetek a végeredménnyel.

Az esküvő szervezése közben nem szabad megfeledkezni a fotógráfia alapeleméről a fényről. Mert a fény nagyon sokat hozzáadhat és el is vehet a fotók minőségéből!

Az esküvői fotóalbum képei örök emlékként lesznek veletek, évtizedek múltán vándorolnak majd a családban kézről-kézre. Legyenek ezek a fényképek letisztultak, stressztől mentesek és boldogok, mit Ti!