Vissza a bejegyzésekhez

Mit üzen a menyasszony stylist?

 

Körmendy-Szomoru Katát várom. Kata menyasszony stylist, miközben egy mérnöki és egy közgazdász diploma lapul a zsebében. Magas, visszafogott, mégis feltűnően csinos nő érkezik. Narancslét rendel, és láthatóan udvariatlannak tartja az első kérdésemet.

 - Amikor először hallottam rólad, az ugrott be, hogy ezt az egész menyasszony stylist-ságot te találtad ki, és hogy ilyen szakma nem is létezik. Segíts nekem megérteni, mi szükség van a te munkádra?

 - Valóban úttörő vagyok. Itthon legalábbis. De, ha belegondolsz, mindannyian szeretünk csinosan öltözködni, igaz? Évek alatt megtanuljuk, vagy azt hisszük megtanuljuk, hogy milyen színek, fazonok állnak jól nekünk, és tudjuk, hogy a szükséges darabokat hol szerezhetjük be. Ez a fajta rutin azonban teljesen hiányzik az esküvőnk esetében, hiszen nem próbálunk annyiszor menyasszonyi ruhát, mint mondjuk farmert. Nem tudjuk, milyen fazonok léteznek, nem tudjuk nekünk melyik ruha előnyös, ahogyan azt sem, hogy hol kezdjük el a keresgélést. Gondolj bele, a lakásaink berendezésénél lakberendező segítségét kérjük, az új frizuránkról kikérjük egy fodrász véleményét, de életünk legfontosabb napjára szakmai kontroll nélkül próbálunk felkészülni?

- De azért van az esküvőszervező, hogy ebben segítsen, nem?

- Nem egészen! Az esküvőszervező abba fektet elképesztő energiát, hogy a lehető legszebb helyszínen, a lehető legjobb szolgáltatók a lehető leggördülékenyebben valósítsák meg az álmod. Én azért felelek, hogy te, aki ennek az álomnak a főszereplője leszel, a lehető legjobb formádat hozd. Biztos voltál már te is olyan esküvőn, ahol a menyasszony úgy nézett ki, mint egy karácsonyfa, vagy rá sem ismertél, mert a hétköznapokban sarut hordó lány, 12 centis magassarkúban egyensúlyozta végig a napot. Én vagyok az, aki ezeket a melléfogásokat megelőzi. Segítek, hogy eltakarjuk azt, amit el kell, vagy kiemeljük azt, ami arra érdemes. Mindezt persze úgy, hogy a menyasszony önazonos és divatos maradhasson.

- Hogy alakítod ki egy menyasszony stílusát?

- A pontos igényeket beszélgetésekkel mérem fel. Ilyenkor minden részlet fontos lehet: kitérünk arra, hogy milyen esküvőt szeretne, hogy mit gondol magáról, a környezetéről, hogy öltözködik a hétköznapokon, milyen cipőkben érzi jól magát. A megismerkedésünk egy fázisában aztán összeállítok a menyasszonynak egy személyre szabott csomagot, amelynek segítségével megtalálhatja a megfelelő megoldásokat. Ez az adatbázis teljeskörű tájékoztatást ad neki a hazai ruha, cipő, táska, sminkes, fodrász és kiegészítő kínálatról. Miután ezt átnézte a megrendelő, eldöntheti, hogy igényt tart-e a további tanácsadásomra, vagy egymaga vág neki a felkészülésnek az általam összeállítottak alapján.

- Honnan értesz te ehhez?

 - Gyerekorom óta a ruhákkal akarok foglalkozni, így aztán a középiskola elvégzése után ruhaipari mérnök lettem. A tervezéstől a gyártásig, a minőségellenőrzéstől az értékesítésig számos iparági folyamatban szereztem tapasztalatot. Később közgazdász diplomát is szereztem, majd az első lányom születése után kezdtem el azon gondolkodni, hogy most már ideje lenne azzal foglalkozni, amit igazán szeretek. 2010 óta dolgoztam divattervezők mellett, ahol gyakran hangzott el a környezetemben megforduló menyasszonyok szájából: megvan a tökéletes ruha, de nincs cipőjük, nem találnak jó sminkest, tanácstalanok a fodrász kiválasztásánál. Így kezdtem el segíteni őket.

 

Milyen típusu emberek keresnek meg téged?

 -Igényesek. Sokan közülük külföldön élnek, de itthon lesz az esküvőjük, és nem tudnak gyakran hazajárni előtte. Mások itt élnek ugyan, de túl sokat dolgoznak ahhoz, hogy heteket, hónapokat töltsenek a tájékozódással. Illetve vannak azok, akik az átlagtól eltérő alkatok és nehezen találnak megfelelő ruhát. Ha valaki tehát nem akar, vagy nem tud uniformizalt menyasszony lenni, általában hozzám jön.

Tehát biztonságérzetet adsz és időt spórolsz nekik?

-És megóvom őket a nagy melléfogásoktól. Mondok egy példát: a lányok kikkel járnak mondjuk ruhapróbára? Az édesanyjukkal, és a barátnőikkel. Ami meghitt és emlékezetes program, de beszéljünk őszintén, nem túl hatékony megoldás. Az anyukáknak majdnem mindegy miben látják meg a lányukat, ha az fehér és fátyol is van hozzá, egyből sírnak. Lényegében mindegy mit veszel fel, mert az anyukádnak mindenképpen te leszel a legszebb. Egy barátnő megint csak rizikós lehet, mert a legmélyebb lánybarátságokba is keveredhet némi féltékenység az esküvő idején. Vagy azért, mert a barátnő még nem tart ott ahol a menyasszony, vagy azért mert már túl van rajta. Ezért érdemes alaposan végiggondolni, hogy kit és milyen mélységig vonunk be az előkészültekbe. Mert még a legmélyebb emberi kapcsolatainktól sem remélhetünk építő őszinteséget és erős szakmai kontrollt.

 - Vőlegényekkel miért nem foglalkozol?

 - Én foglalkoznék szívesen, csak ott még nem tartunk.

 - Mi férfiak nem vagyunk még elég igényesek ehhez? - Azért javul a tendencia, már meg-meg keresnek apró kérésekkel,de a nagy átlag még mindig kifejezetten előítéletes azokkal a férfiakkal szemben,akik foglalkoznak a külsejükkel. Talán a most felnővő generációk már jelentős változást hoznak ebben is.

-Két gyermek anyukája és boldog feleség vagy. Gondolkodtál már azon hogy ha a lányaid férjhez mennek, mennyire folysz majd bele az esküvőjükbe? - Pont 2-3 hete kérdezte a nagyobbik lányom, hogy segítek-e majd neki esküvői ruhát választani. Persze azonnal előtört belőlem az anya, és valahol elveszett a szakember, és habozás nélkül rávágtam: Persze drágám, de te bármit veszel fel, gyönyörű leszel.

 

írta: Mészáros Mihály