Vissza a bejegyzésekhez

Mikor ne fotózzunk az esküvőn?

Mindannyian szeretjük képek formájában megörökíteni életünk legfontosabb, és legszebb eseményeit, hogy hónapokkal, évekkel később is bármikor vissza tudjuk idézni azokat a pillanatokat, amelyeket a fotókon éltünk át szeretteinkkel. Ez alól az esküvők sem kivételek, legyen szó rokonok, vagy közeli barátok menyegzőjéről. Vendégként azonban érdemes körültekintőek lennünk, mielőtt elsütnénk a képet kameránkkal, vagy mobilunkkal; valóban a legmegfelelőbb pillanatban fotózunk?

Az esküvőnek számos olyan pontja van, ahol az intenzív élmény miatt nem érdemes elővennünk a kameránkat vagy mobilunkat, hiszen teljesen átírhatja a pillanatot, ha a telefonunk képernyőjén keresztül éljük át azt. Ilyen például a menyasszony szertartásra való bevonulása, az első csók, a csokordobás, köszöntőbeszédek, a nyitótánc, vagy a közös tortaszelés. Mind a polgári, mind az egyházi szertartás esetében érdemes a ceremónia ideje alatt csakis a párra szentelni figyelmünket. Az esetleges „sorból kihajlásokat” is elkerülhetjük, ha nem próbáljuk meg a menyasszony minden lépését végig kísérni kameránkkal; ezt hagyjuk a profi fotósokra, akik mesterfokon képesek beolvadni a környezetbe, így rögzítve a kihagyhatatlan mozzanatokat. Emellett mi is jobban fogunk örülni azoknak a képeknek, ahol a meghatódottság valóban látszódni fog arcunkon, és nem egy mobiltelefon fogja azt kitakarni. :-)

A ceremónia formalitása után a kötetlenebb események következnek, ahol a két legfontosabb tényező a vacsora és az azt követő buli. Itt már „bármi megtörténhet”, a legkülönbözőbb programoknak lehet helye egy esküvőn. A fotózás szempontjából itt is lényeges figyelembe venniazt, hogy mennyire leszünk teljes mértékben részesei az élmények átélésében, ha helyette inkább dokumentálni szeretnénk a pillanatokat. Mert lehet, hogy olyan élményekről maradunk le, amiket visszaforgatni már nem tudunk: egy bohókásra sikeredett első tortaszelésről, egy mindenki által imádott zenére való bulizásról, vagy csak egy közös nevetésről a párral. Természetes, hogy egy ünnepen mi is szeretnénk saját magunk megörökíteni az eseményeket, de érdemes odafigyelni a túlzott kattintás-mennyiségekre.

Éljük meg az esküvőt úgy, hogy bármikor fel tudjuk idézni emlékezetünkben a legszebb pillanatokat; hagyjuk, hogy a profi fotósok helyettünk rögzítsék az eseményeket!

Találkozz számtalan kiváló esküvői fotóssal az Őszi Esküvő Kiállításon november 10-11 a Hungexpón