Vissza a bejegyzésekhez

Menyasszonyi fátyol – a védelmező sejtelmesség

Honnan ered a fátyol viselésének szokása?

Vélhetően a közel-keleti fátyolviselési szokások nyomán terjedt el, ahol ez a ruhadarab határvonalként áll a tisztaság és a testiség között. Elrejtette a nők arcát a kíváncsi tekintetek elől, hogy az ő szépsége miatt ne öljék meg a férjét más férfiak. A keresztes háborúk során a katonák a zsákmányolt fátylakat hazahozták trófeaként. Európában ezután vált szokássá, hogy a nők a tisztaság és szerénység jelképeként tesznek fátylat a fejükre az esküvőn.

Mire szolgált eredetileg a fátyol?

Az ókori görög-római hiedemek szerint a menyasszony különösen sérülékeny és vonzó az ártó szellemek számára. A menyasszonyi fátyol viselésének az a célja, hogy eltakarva a nő arcát, megvédje őt a felismeréstől. A koszorúslányok ugyanolyan ruhába és fátyolba öltöztek, mint a menyasszony, így aztán jól megtévesztették a rossz szellemeket, volt kavarodás rendesen!

A fátyolviselés másik indoka gazdasági jellegű volt. A régi időkben a fiú szülei választottak a gyermeküknek párt, többnyire anyagi célloktól vezérelve. Nem volt gond, ha a vőlegény csúf volt és erőtlen, ha megfelelő számú haszonállatot és földet tudott a házhoz hozni. Ugyanígy látták ezt a vőlegény szülei is a menyasszony tekintetében. Az esküvő befejezéséig tehát nem volt hasznos meglátni a menyasszony arcát, nehogy a férfi meggondolhassa magát, és elrontsa szülei üzletét.

A fátyol üzenete

Amint az ara leveszi magáról a fátylat, a férje védelme alá helyezi magát, és házas asszonnyá válik. Amikor a szertartás során a vőlegény felemeli a menyasszony fátylát mintegy „kicsomagolva őt” elfogadja a hölgyet feleségének. Tisztán látják egymást, nincs titkuk egymás előtt. A kibontás után a fátylat hagyni kell, hogy az oltár lépcsőjére essen, és akkor lehet csak felemelni, ha már mindenki távozott a templomból. Ez szerencsét hoz az ifjú párnak. Racionális magyarázat erre sincs, de hát az egész esküvő amúgy is álomszerű és csodálatos!

Lehet tehát kontyba tűzött, tenyérnyi darab, vagy az uszállyal együtt úszó csipkecsoda, biztos, hogy a női törékenységet, sebezhetőséget és titokzatosságot szimbolizálja.