Vissza a bejegyzésekhez

Leszel a feleségem? - A jó időzítés a siker kulcsa

 

Hagyományok Magyarországon

Kis hazánkban 100 évvel ezelőtt a férfi teljes kísérettel vonult a lányos házhoz, hogy az apától megkérje a szeretett hölgy kezét. A lánykérést közös ebéddel ünnepelték meg, ahol jelen voltak a szülők és nagyszülők is. Mai szemmel nézve nem volt igazán romantikus, inkább gazdasági megállapodásra emlékeztetett, ahol előre elosztották, ki mit visz majd a házasságba és másodlagos volt a fiatalok boldogsága. Udvarlás nem is mindig előzte meg, így szó sem volt gyertyafényes vacsorákról, áttáncolt éjszakákról… Milyen jó, hogy ma minden más!

Egyedi párok, egyedi lánykérés

Vannak, akik már az első néhány találkozás után nagy szerelembe esnek és már házasodnának, de másoknál ez az igény évekig tartó együttélés után merül fel. Ha már térdig gázoltok a rózsaszín felhőkben, és el sem tudjátok képzelni egymás nélkül az életet, akkor lánykérésre fel!

Mikor?

Ahhoz, hogy eléggé kiismerjétek egymást – ami elengedhetetlen a közös élethez – legalább fél évre van szükség. Ezalatt mindkét fél hibái felszínre kerülnek és csak a szeretet erején múlik, hogy el tudjátok-e fogadni egymás gyengeségeit és mennyire becsülitek egymás erősségeit.

Hol?

A lánykérés ma már romantikus, vagy éppen izgalmas, sőt, veszélyes helyen is történhet! Kedves Urak! Válasszatok olyan helyszínt és alkalmat, ami leginkább passzol a jövendőbelitek ízléséhez! Ha jól kiismertétek egymást, tisztában lesztek azzal, hogy Ő mit szeretne: romantikus tóparti vacsorát kettesben, vagy sétarepülést a város felett, esetleg egy stadionban focimeccs közben százak előtt feltett kérdést.

Hogyan?

Régen, ha igent mondott a kérdésre a lány családja, akkor a fiú egyszerű gyűrűt, a lány pedig egy fejkendőt adott zálogul. Ezt a kendőt kötötték a leány fejére az esküvő napján – innen ered a „bekötik a fejét” kifejezés.

Ma eljegyzéskor köves gyűrűt, vagy úgynevezett szolitert vesz ajándékba a férfi, ezzel kéri meg szíve hölgye kezét. Ha a lány „Igen” válasza megvan, akkor az eljegyzés tényét bejelentik a családnak is.

Amit illik megtenni

Ha ragaszkodtok a hagyományokhoz, akkor a fiú mindenképpen menjen el a lányos házhoz és kérje meg az édesapától a szeretett hölgy kezét. Ilyenkor illik virágot vinni a lány édesanyjának és a leendő menyasszonynak is. Az eljegyzést általában közös ebéddel ünnepli meg a két család, – anyák, apák, nagyszülők, testvérek – amit többnyire a lányos ház szervez. Ez jó alkalom arra, hogy a családjaitok jobban megismerjék egymást, megosszátok szüleitekkel a jövőre vonatkozó terveiteket.

Mikor legyen az esküvő?

Bár már az eljegyzéssel egymás tudtára adtátok, hogy együtt akarjátok leélni az életeteket, mégis az esküvő az, ami hivatalosan is összeköti majd azt.

A jegyben járás a hagyomány szerint egy év, ami után meg lehet tartani az esküvőt. Mivel a szervezésre érdemes fél évet szánni, ez a 12 hónap igazán nem nagy idő!

 

CEWES2018 - Európa legnagyobb esküvő kiállítása -

Ha ide eljössz, máshova már nem kell menned!