Vissza a bejegyzésekhez

Esküvő külföldön?

Egyre többen választják helyszínül más ország hegyeit, tengerpartját az „Igen” kimondásához. Ha nem akartok többszáz fős násznépet vendégül látni, csak egy meghitt, romantikus szertartásra vágytok családi-baráti körben, akkor ideális megoldás egy pár napos pihenéssel egybekötött esküvő. Sok elintézni valótok lesz, ezért érdemes 3-4 hónappal a kitűzött dátum előtt nekilátni a hivatalos teendőknek. Lehetőségetek van hivatalos és nem hivatalos formában összekötni az életeteket külföldön.

 

Nem hivatalos házasságkötés

Ez inkább fogadalom megújításnak számít, hiszen nem kaptok hivatalos házassági anyakönyvi kivonatot. Nem szükséges előre beszerezni engedélyeket, nem kell lefordíttatni a személyes okmányaitokat. Ilyen esetben nem kell anyakönyvvezetőt felkérni, elegendő egy erre alkalmas, szertartást levezető személy. Le kell foglalni a helyszínt, a szállást, elintézni az utazást és mehettek is! Ahhoz, hogy érvényes legyen a házasság, Magyarországon az anyakönyvvezető előtt kell kimondanotok az „Igen”-t.

 

Hivatalos házasságkötés

A ceremóniát megelőzően és az után is lesz papírmunka bőven. A célországtól függ, hogy hol mire van szükség.

Mire van szükségetek?

Születési anyakönyvi kivonat

Igazolás a családi állapotról – tehát arról, hogy egyedülállók vagytok

Ezekről hiteles fordítást kell készíttetni, illetve az esetek többségében Apostille igazolólapot szükséges csatolni mellé. Ez utóbbi egy, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályának Hitelesítési Részlege által 3 nyelven kiállított okirat – más néven Hágai Pecsét –, mely igazolja, hogy az általad benyújtott igazolásokat valóban az illetékes hatóságok adták ki és azok eredetiek. Bonyolultnak tűnik, de csak be kell adnod az anyakönyvi kivonatokat és a hiteles fordításokat és ahhoz tűznek majd egy igazolást.

A helyszínen szükségetek lesz egy anyakönyvvezetőre, aki majd összead titeket – a hazai helyzethez hasonlóan más országokban is több hónapos várakozásra lehet számítani, főleg a nyári időszakot illetően.

Az esküvő után néhány nappal már kézhez kaphatjátok a Házassági Anyakönyvi Kivonatot, érdemes megvárni a helyszínen. Addigis pihenhettek, egyúttal a nászutatokat is élvezhetitek. Amikor hazaérkeztetek, természetesen ezt is honosíttatni kell, ám mire kézhez kapjátok az itthon is érvényes papírokat, hetek is eltelhetnek.

Ezek a tennivalók csak abban az esetben érintenek titeket, ha mindketten magyar állampolgárok vagytok. Ha egyikőtök nem magyar, akkor egészen más az ügyintézés menete.

 

Ami mindkét esetben a tiétek lesz

Gazdagabbak lesztek egy örök élménnyel. Kaptok egy csodálatos helyszínt a fotózáshoz is. Minden figyelmeteket egymásnak szentelhetitek, hiszen nem kell a násznép körül sürögni-forogni. Csak Te és Ő, meg a gyönyörű táj.